Meer verzuim bij agenten in veld

Aangepast op

Agenten melden zich bijna drie keer zo vaak ziek als andere werknemers in Nederland. Dat meldt RTL Nieuws. De nieuwsorganisatie baseerde zich op de urenregistratie van agenten in het veld.

Uit die cijfers blijkt dat 11 procent van de 'operationele' agenten zich in de eerste vier maanden van dit jaar ziek meldde. Operationele agenten houden zich bezig met noodhulp, handhaving en opsporing. Het gemiddelde verzuimcijfer bij andere beroepsgroepen in Nederland is 3,9 procent.

Volgens de politie ligt het verzuimpercentage bij de gehele organisatie op 6 procent. De politie wil de cijfers verder gaan onderzoeken om te kijken hoe de toename in het aantal ziekmeldingen onder operationele agenten te verklaren is. Een woordvoerder zegt dat er binnen de politie geen signalen zijn die erop wijzen dat het ziekteverzuim dit jaar hoger is dan andere jaren.

'Geschokt'

Oud-korpschef en D66-Kamerlid Magda Berndsen is geschokt door de cijfers van RTL. "11 procent is ontzettend hoog. Je zou zo'n 6 procent verwachten omdat het een zwaar beroep is met onregelmatige diensten, maar dit is bijna twee keer zo hoog." Volgens RTL gaat zij vragen stellen aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie