Albanese koning Zog herbegraven

Aangepast op

In Albanië is onder grote belangstelling koning Achmet Zog I herbegraven. Zog lag eerder in Frankrijk begraven waar hij in ballingschap was gestorven in 1961. Hij was toen 65.

Bij de plechtigheid in de hoofdstad Tirana waren behalve duizenden burgers ook veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Onder hen waren de president van Albanië en de president van Kosovo. De premier van Albanië zei dat hij Zog wilde eren "voor zijn historische bijdrage aan de opbouw van dit land".

De overblijfselen van Zog werden bijgezet in het familiemausoleum. De Hongaarse vrouw van de koning, koningin Geraldina, zijn zoon Leka I en zijn schoondochter Susan lagen daar al begraven.

Zog I, Scanderbeg III

Achmet Bey Zogu werd in 1925 president van Albanië. Drie jaar later riep hij zichzelf uit tot koning onder de naam Zog I, Scanderbeg III. In 1939 ontvluchtte hij Albanië toen het land werd bezet door het fascistische Italië.

De koning vluchtte met zijn familie naar Griekenland. Uiteindelijk belandden ze via Engeland in Frankrijk, waar ze zich in Cannes vestigden.

Na de Tweede Wereldoorlog schafte het communistische regime van Albanië de monarchie af. Zog probeerde nog terug aan de macht te komen, maar deed in 1946 officieel afstand van de troon.