NOS NieuwsAangepast

Vrouw ziet na 70 jaar foto's terug

Een 86-jarige vrouw uit Zuid-Afrika heeft dankzij een project van het Tropenmuseum het fotoalbum van haar jeugd na 70 jaar teruggevonden. Een nicht zag haar naam in de Volkskrant staan in een verhaal over het project 'Foto zoekt familie'.

Haar dochter: "Wat geweldig om nu deze foto's te zien van mijn moeder en andere familieleden".

Politionele acties

Het Tropenmuseum zoekt nog naar de eigenaren van 335 fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië. Tussen 1945 en 1949 verlieten duizenden Indische Nederlanders hun land tijdens de Nederlandse strijd tegen de onafhankelijkheid van Indonesië. Velen lieten bij het vertrek hun fotoalbums achter.

Na het einde van de politionele acties brachten militairen de albums mee naar Nederland en leverden ze af bij het Tropenmuseum in Amsterdam. 335 albums zijn nooit opgehaald.

Blij maken

Met het project 'Foto zoekt familie' hopen het Tropenmuseum en de Information and Library Services (twee afdelingen van het Tropeninstituut) de rechtmatige eigenaren van de albums alsnog blij te kunnen maken. De financiering daarvoor is rond, dankzij donateurs.

Het Tropenmuseum hoopt dat de eigenaren worden gevonden en dat daarmee ook de verhalen achter de foto's vastgelegd kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl