Tsjechen leiden in Davis Cup

Aangepast op

De Tsjechische tennissers hebben door een zege in het dubbelspel een 2-1 voorsprong genomen op Spanje in de finale van de Davis Cup. Tomás Berdych en Radek Stepánek klopten Marcel Granollers en Marc López met 3-6, 7-5, 7-5, 6-3.

De Tsjechische captain Jaroslav Navratil had op het laatste moment besloten Berdych en Stepánek op te stellen ten faveure van Ivo Minar en Lukas Rosol. De wissel bleek een gouden greep, al duurde het wel enige tijd eer dat duidelijk werd. De Spanjaarden wonnen afgelopen week in Londen de World Tour Finals in het dubbelspel en waren ook in Praag in de eerste set heer en meester.

Statistieken in Spaans nadeel

Tsjechië verspeelde in de tweede set een break voorsprong, maar kreeg nieuwe kansen bij 6-5, vooral omdat Granollers het liet afweten aan het net. Nadat drie setpunten gepasseerd waren, was het op de vierde gelegenheid wel raak.

In het derde bedrijf vielen er geen breekpunten te noteren en verliep de set op service tot 6-5. In de twaalfde game kraakte serveerder López opnieuw en net als in de tweede set betekende zijn gameverlies ook setverlies. Stepánek en Berdych klaarden de klus vervolgens probleemloos.

Russisch voorbeeld voor Spanje

Het was in 2002 voor het laatst dat een land een 2-1 achterstand in de Davis Cup-finale goedmaakte. Dat was Rusland (met Jevgeni Kafelnikov, Marat Safin en Michail Joezjny) in Parijs tegen Frankrijk (Paul-Henri Mathieu, Sébastien Grosjean, Nicolas Escudé en Fabrice Santoro).