Nabestaanden 'Ruwaard' ingelicht

Aangepast op

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, waar hartpatiënten mogelijk zijn overleden doordat een verkeerde diagnose is gesteld, gaat in gesprek met de nabestaanden van alle slachtoffers.

Het ziekenhuis stelt een commissie in onder leiding van een onafhankelijke cardioloog om alle gevallen te onderzoeken. Nabestaanden krijgen van de commissie uitleg. Ook worden eventueel gemaakte fouten met hen besproken.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zegt de bevindingen van de onafhankelijke commissie bovendien te gebruiken om de veiligheid van patiënten te verhogen en om betere zorg te bieden.

Stervensbegeleiding

In 2010 zijn in het ziekenhuis 54 patiënten overleden aan hartfalen of een hartaanval. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. Vijftien patiënten zijn mogelijk overleden na een verkeerde diagnose. Volgens het ziekenhuis stelde in sommige gevallen een laborant de diagnose in plaats van de cardioloog.

Er zijn ook fouten gemaakt bij de stervensbegeleiding van patiënten. Tegen de richtlijnen in kregen 20 patiënten morfine toegediend, waardoor ze overleden. Het ziekenhuis zoekt uit waarom de cardiologen zich niet aan de landelijke afspraken gehouden hebben.

De hartafdeling van het ziekenhuis werd dinsdag gesloten vanwege het opvallend hoge aantal sterfgevallen. Het ziekenhuis staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.