'Ook hulp voor minderheden Syrië'

Aangepast op

De ChristenUnie wil dat Nederland zich bij hulp aan Syrische vluchtelingen ook richt op andere organisaties dan de VN. Die zouden opvang moeten regelen voor minderheden zoals christenen en sjiieten.

Het Kamerlid Voordewind brengt met een christelijke hulporganisatie op dit moment een bezoek aan kampen op de grens van Syrië en Libanon. Net als minister Ploumen maakt hij zich zorgen over de situatie en het snel groeiende aantal vluchtelingen.

Registratie

Het kabinet stelde gisteren via de VN 10 miljoen euro extra ter beschikking voor hulp aan mensen, die op de loop zijn gegaan voor het geweld in Syrië.

Voordewind is daar blij mee. Maar volgens hem zijn er ook veel christenen en sjiieten die zich niet durven te laten registreren. Ze zijn bang voor represailles tegen familieleden die in Syrië zijn achtergebleven.

Volgens Voordewind krijgt deze groep geen hulp van de VN. Hij denkt dat andere organisaties beter in staat zijn deze minderheden op te vangen en daarom zouden ook die organisaties moeten worden gesteund.