Diplomatiek overleg Gaza in Caïro

Aangepast op

De Egyptische president Morsi voert vandaag topoverleg met de Turkse premier Erdogan, de emir van Qatar en Hamasleider Meshaal over de crisis op de Gazastrook. Egypte wordt algemeen gezien als het aangewezen land om een verdere escalatie in de strijd tussen Israël en de Palestijnen te voorkomen.

De vier zitten samen aan tafel voor overleg, liet een bron bij het presidentieel paleis in Caïro weten. De Turkse premier Erdogan heeft zich fel gekeerd tegen de Israëlische luchtaanvallen op Palestijnse doelen op de Gazastrook. En ook de sympathie van sjeik Hamad, de emir van Qatar, ligt bij de Palestijnen.

Bemiddelaar

De emir bracht in oktober als eerste buitenlands staatshoofd een bezoek aan het Hamas-gezag in Gaza-stad om steun voor de wederopbouw van de arme regio aan te bieden.

Egypte heeft zich vrijdag opgeworpen als bemiddelaar in het conflict om Gaza. Het westen doet een zwaar beroep op president Morsi alles te doen om een wapenstilstand te bewerkstelligen, maar de Egyptische bevolking wil dat Morsi zich juist veel harder opstelt tegenover Israël.