'Overheid schuldig aan onrust zalm'

Aangepast op

Door de trage reactie van de overheid heeft de onrust rond de besmette zalm veel langer geduurd dan nodig is. Dat zegt Jan Foppen, directeur van zalm- en palingbedrijf Foppen in een interview met NRC Handelsblad.

In de afgelopen twee maanden zijn vier mensen overleden na het eten van gerookte zalm van Foppen die met de salmonellabacterie was besmet. Bij een vijfde overledene wordt nog onderzocht of er een verband is met het eten van de besmette vis. Duizenden mensen werden ziek door de zalm.

Onbeantwoord

Directeur Foppen zegt dat zijn telefoontjes naar het onderzoeksinstituut RIVM en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) onbeantwoord bleven. Hij had de indruk dat hij op afstand werd gehouden. Foppen had toen al in de gaten dat de besmetting afkomstig was van een productielijn in Griekenland. Maar RIVM en VWA hielden dat lange tijd buiten hun officiƫle onderzoek, zegt Foppen.

Zo hield de VWA toch nog de mogelijkheid open dat de besmetting uit Nederland afkomstig was. Door al die onduidelijkheid hield de onrust onder de consumenten aan en werden er onnodig maaltijdsalades teruggehaald, zegt Foppen.

Continu overleg

De Voedsel- en Warenautoriteit zegt in een reactie aan de NOS dat er continu overleg is geweest met Foppen. "We hebben de onderneming steeds ondersteund bij het terughalen van producten en het informeren van de consument," aldus de woordvoerder.

Verder wil de VWA wachten op de uitkomsten van het onderzoek naar de gang van zaken rond de besmetting van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.