Onderzoek gezonken VOC-schip

Aangepast op

Nederlandse en Australische wetenschappers onderzoeken gezamenlijk het wrak van het VOC-schip Zuytdorp. Het Zeeuwse schip zonk drie eeuwen geleden voor de kust van West-Australiƫ.

De onderzoekers hopen meer te weten te komen over de bouw van het schip, meldt de Australische wetenschapssite ScienceNetwork. De Verenigde Oost-Indische Compagnie, een Nederlandse handelsonderneming uit de zeventiende en achttiende eeuw, hield technische informatie over de scheepsbouw doorgaans geheim zodat concurrenten er niet van konden profiteren.

Ook het hout van het schip wordt bestudeerd. De onderzoekers hopen daaruit informatie te krijgen waardoor ze beter in staat zijn 'oud hout' te dateren.

Batavia

De Zuytdorp vertrok op 1 augustus 1711 uit Zeeland voor een lange zeereis naar Batavia, het huidige Jakarta. Daar kwam het nooit aan en de VOC zocht nooit uit wat er was gebeurd. Ook van de bemanning werd niets meer vernomen.

Pas in 1954 werd de precieze plek vastgesteld waar de Zuytdorp schipbreuk had geleden. Het schip moet tegen de rotsen, tegenwoordig de Zuytdorp Cliffs, te pletter zijn geslagen.

Ook de VOC-schepen Batavia en Zeewijk zijn voor de westkust van Australiƫ vergaan.