'Lubbers schoffeerde gemeenten'

Aangepast op

Oud-premier Lubbers manipuleerde in de jaren 80 de benoemingen van burgemeesters en negeerde daarbij de voordrachten van gemeenteraadsbesturen. Dat bericht het Brabants Dagblad na inzage in vertrouwelijke documenten over de benoemingen.

De krant neemt de gang van zaken rond de benoeming van de burgemeesters Brokx (Tilburg) en Burgers (Den Bosch) onder de loep. In Tilburg ontbrak Brokx op het voordrachtslijstje van de raad. Maar Lubbers slaagde erin, met hulp van toenmalig Commissaris van de Koningin Houben, om de CDA' er en oud-staatssecretaris Brokx op deze post te zetten.

Digitaal lek

In Den Bosch wilde de gemeenteraad graag oud-PvdA-staatssecretaris Stemerdink als nieuwe burgemeester. Lubbers en Houben gaven de post aan de CDA'er Burgers. Dat leverde de premier een forse confrontatie op met toenmalig PvdA-fractievoorzitter Kok, zo blijkt uit een briefwisseling van destijds.

Het Brabants Dagblad ontdekte een digitaal lek in het Nationaal Archief waar alle oude dossiers rond burgemeestersbenoemingen worden bewaard. De krant heeft een aantal dossiers gekopieerd en vertrouwelijke stukken online gezet.