NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Transgenders blijven in de kast

Een groot deel van de Nederlandse transgenders durft niet uit de kast te komen. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau hebben ze meer dan gemiddeld psychische problemen en leven ze relatief vaak onder de armoedegrens.

Transgenders voelen zich volledig of deels als iemand van het andere geslacht. Naar schatting zijn er zo'n 48.000 transgenders in Nederland. Hoeveel van hen een geslachtsveranderende operatie hebben ondergaan is niet bekend.

Het SCP hield het onderzoek onder 450 transgenders. Volgens onderzoekster Saskia Keuzenkamp is het een redelijk onzichtbare groep. "Onder transgenders heerst veel schaamte. Mensen zijn bang voor de consequenties als ze uit de kast komen'', zegt Keuzenkamp. "Andere mensen snappen het niet en dat kan vervelende reacties veroorzaken."

Eenzaam

Bijna de helft van de onderzochte transgenders is niet open over hun transgender-zijn. In vergelijking met de rest van de bevolking zijn transgenders twee keer zo vaak eenzaam en hebben ze tien keer zo vaak een zelfmoordpoging gedaan, concludeert het SCP.

Het SCP pleit in het onderzoek voor meer voorlichting, om zo de acceptatie van en kennis over transgenders te vergroten.

STER reclame