NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Intimidatie bij werkplaats Schiedam'

Medewerkers van de sociale werkplaats in Schiedam voelen zich al jaren geïntimideerd door de directie. In het AD vertellen verschillende mensen dat ze werden gepest en dat ze vaak onzinnig werk moesten doen.

De gemeente Schiedam startte begin deze maand een onderzoek naar de praktijken bij de Berckenrode Groep Schiedam. Vijf leidinggevenden werden op non-actief gesteld, omdat er verschillende signalen waren over een 'ongezonde en onveilige' bedrijfscultuur. Vijftien medewerkers waren met klachten naar de vertrouwensarts gegaan.

Schroeven sorteren

In de krant vertelt een medewerker dat hij niet zwaarder mag tillen dan 7 kilo, maar dat hij steeds te zware klussen moest doen. Mensen die lastig zijn, moeten een bak met honderd schroeven sorteren. Als dat werk klaar is wordt de bak omgedraaid en kan de medewerker opnieuw beginnen. Ook zouden mensen die ziek zijn, zwaar onder druk worden gezet om toch te komen werken.

De gemeente Schiedam zegt dat de voorbeelden 'heftig' zijn, maar uit het onderzoek moet blijken wat ervan waar is. De advocaat van een aantal directieleden zegt dat zijn cliënten zich niet herkennen in de klachten.

'Mietje'

Een van de vijf geschorste medewerkers stelt dat er in elk bedrijf wel eens "iemand voor mietje wordt uitgemaakt". Hij zegt dat maatregelen nodig zijn om werkweigering te voorkomen.

STER reclame