Patiënten Ruwaard dood na fouten

Aangepast op

In het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse zijn hartpatiënten mogelijk overleden na verkeerde diagnoses. Dat zegt interim-voorzitter Van Zoelen. Hij baseert zich op de resultaten van een eerste onderzoek.

Cardiologen van het ziekenhuis zouden foute diagnoses hebben gesteld doordat ze afgingen op verkeerde oordelen van laboranten en nalieten die te controleren. In het AD zegt Van Zoelen: "De onderzoekers hebben de indruk dat daardoor patiënten onnodig zijn overleden." Hij zegt dat hij zich te pletter is geschroken van de eerste bevindingen.

Van Zoelen wil de eerste onderzoeksresultaten niet toelichten bij andere media.

Morfine

In het ziekenhuis zouden cardiologen patiënten ook hebben laten inslapen met behulp van morfine. Dat is in strijd met de richtlijnen. Mogelijk is dat ook op andere afdelingen gebeurd. Daarom worden volgens de interim-voorzitter nu ook de afdelingen neurologie, longgeneeskunde en interne geneeskunde onderzocht.

De hartafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd deze week gesloten vanwege het opvallend hoge aantal sterfgevallen. Het is onduidelijk om hoeveel doden het gaat. Het ziekenhuis staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.