Levenslang voor plan aanslag NY

Aangepast op

In de Verenigde Staten is een Amerikaanse man die samen met twee anderen een zelfmoordaanslag wilde plegen op de metro in New York, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Adis Medunjanin was in mei door een jury al schuldig bevonden aan onder meer het voornemen om massavernietigingswapens te gebruiken, terrorisme en het steunen van al-Qaida.

Medunjanin (28) werd in januari 2010 gearresteerd na een wilde achtervolging. In 2009 waren de twee andere samenzweerders, Najibullah Zazi en Zarein Ahmedzay, al opgepakt.

Wraak

De openbaar aanklagers hadden er bij de rechter op aangedrongen om Medunjanin de maximale straf te geven. Volgens hen wilde de in Bosnië geboren man "een serie gruwelijke misdaden plegen om mede-Amerikanen te doden en verminken om zo wraak te nemen voor de buitenlandse politiek van de VS en die te beïnvloeden".

De rechter vroeg Medunjanin of hij nog iets wilde zeggen tijdens de zitting waarop hij zijn straf te horen kreeg. Daarop citeerde hij enkele koranverzen en ontkende hij betrokken te zijn bij het plan om een aanslag te plegen.

Afghanistan

Volgens de openbaar aanklagers wilden de drie samenzweerders naar Afghanistan om zich aan te sluiten bij de Taliban. Ze strandden in Pakistan waar ze militaire training kregen van al-Qaida waarna ze terugkeerden naar de VS.

Zazi en Ahmedzay staan respectievelijk in december en mei terecht. Ze hebben beiden bekend en legden een verklaring af tegen Medunjanin.