Volkskrant: Wientjes invloedrijkst

Aangepast op

Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW is volgens de Volkskrant de invloedrijkste Nederlander. Hij staat voor het derde jaar op rij op nummer één in de top 200 van mensen die door hun maatschappelijke positie veel zeggenschap hebben in Nederland.

De krant schrijft dat de werkgeversvoorman zijn uitverkiezing dankt aan het effectief bestrijden van de opmars van de SP in dit turbulente verkiezingsjaar. Ook lukte het Wientjes de VVD en PvdA ervan te overtuigen de pijlen niet op het bedrijfsleven te richten.

Tweede plaats

Op de tweede plaats staat voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer, die nu bij een aantal grote bedrijven commissaris is. De top drie wordt gecomplementeerd door Hans Wijers, die tot mei dit jaar bestuursvoorzitter was bij chemieconcern AkzoNobel.

De vicevoorzitter van de Raad van State, Piet Hein Donner, is op de vijftiende plaats de hoogste nieuwe binnenkomer in de top 200 van de Volkskrant. Het is de zevende keer dat de krant een lijst samenstelt van invloedrijkste Nederlanders.

Netwerkanalyse

De krant schrijft dat de lijst wordt samengesteld op basis van een netwerkanalyse van een database met duizenden namen en na gesprekken met prominenten. Uitgesloten zijn de koningin, kabinetsleden en gekozen politici.