Obama: rol Egypte in conflict Gaza

Aangepast op

De Amerikaanse president Obama ziet nadrukkelijk een rol weggelegd voor Egypte om te bemiddelen in het conflict tussen Israël en Hamas op de Gazastrook. Obama belde met de Egyptische president Morsi en drukte hem op het hart om verder te gaan met zijn pogingen de situatie te stabiliseren.

Egypte heeft zichzelf opgeworpen als bemiddelaar om te onderhandelen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Obama prijst de pogingen om de rust te herstellen en zegt de komende dagen nauw contact te zullen houden met president Morsi.

Obama sprak telefonisch ook met premier Netanyahu van Israël en riep op tot een snel einde van het conflict. Maar de president benadrukte ook dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen.

Netanyahu heeft Obama bedankt voor de Amerikaanse steun bij de ontwikkeling van het raketafweersysteem 'Iron Dome'. Volgens Israël zijn dankzij het systeem al honderden raketten die vanuit de Gazastrook op Israël zijn afgevuurd, onschadelijk gemaakt. De VS hielp zowel met kennis als financieel bij de ontwikkeling van het systeem.