Berdych zet Tsjechië naast Spanje

Aangepast op

De finale van de Davis Cup tussen Tsjechië en titelhouder Spanje is na de eerste dag in evenwicht.

David Ferrer opende in Praag met een 6-3, 6-4, 6-4 zege op Radek Stepánek, waarna Tomás Berdych de stand gelijktrok door Nicolás Almagro met 6-3, 3-6, 6-3, 6-7 (5), 6-3 te kloppen.

Berdych leek op de snelle indoorbaan op een tamelijk eenvoudige zege af te stevenen, maar de Spanjaard, die dit jaar vier van de vijf eerdere duels met de Tsjech ook verloor, toonde veerkracht. Net als in de vierde set maakte Almagro in de zinderende vijfde set een break achterstand ongedaan. De vierde won hij nog via de tiebreak, maar de vijfde set moest hij na een break op 3-4 afstaan.

Nog twee zware dagen voor Berdych

Ondanks de slijtageslag van bijna vier uur, komt Berdych zaterdag vermoedelijke ook in actie in het dubbelspel. Vervolgens wacht op zondag een ontmoeting met Ferrer. "Het menselijk lichaam kan veel aan. Nog twee dagen en dan zien we het wel", toonde de Tsjechische kopman zich strijdbaar.

Stepánek maakt het Ferrer lastig

Ferrer had z'n handen vol aan Stepánek, die met gevarieerd en aanvallend de Spanjaard uit zijn ritme probeerde te halen. De Tsjech kwam op de snelle hardcourtbaan echter toch iets tekort. Zo werkte hij op 2-3 in een game van 23 minuten zes breekkansen weg, maar stond hij op 3-4 alsnog zijn service af.

In de tweede set maakte Stepánek een break achterstand ongedaan, waarna hij Ferrer zelfs een beetje ging dollen. Dat had hij beter niet kunnen doen, want de getergde Spanjaard pakte toch de set en was daarna duidelijk de betere speler.