Verslavingskliniek moet dicht

Aangepast op

Verslavingskliniek Intro in Nijkerk moet onmiddellijk stoppen met het behandelen van cliënten. De verslavingsinstelling voldoet niet aan de eisen voor verantwoorde zorg. Dat heeft minister Schippers besloten na een advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Intro biedt hulp en onderdak aan verslaafden, maar volgens de IGZ zijn de medicatie en de deskundigheid onder de maat. Er wordt niet samengewerkt met verslavingsartsen en verpleegkundigen. Ook de intakegesprekken voldoen niet aan de norm.

Opgepakt

Vorige maand werd een bestuurslid van de stichting opgepakt. Volgens het OM heeft de man stelselmatig fraude gepleegd met persoonsgebonden budgetten van cliënten. Ook zou hij gesjoemeld hebben met de omzet- en inkomstenbelasting. De man is naast zijn werk bij Intro ook voorganger van het Jezus Centrum in Nijkerk. Hij zit nog steeds vast.

De stichting moet alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Intro is een aantal weken geleden al geïnformeerd over de kritiek, maar volgens de inspectie is er sindsdien te weinig veranderd.