IKEA zegt sorry voor dwangarbeid

Aangepast op

IKEA zegt sorry. En niet omdat er soms een schroefje te weinig bij een Billy-bouwpakket zit, maar omdat er in de jaren '80 in Oost-Duitsland politieke gevangen voor het bedrijf hebben gewerkt. De zaak kwam dit voorjaar aan het licht dankzij Zweedse documentairemakers. In mei werd de documentaire uitgezonden.

De makers baseerden zich op papieren van de Stasi, de voormalige Oost-Duitse geheime dienst. Uit de Stasi-documenten bleek dat Ikea meubels liet maken in heel Oost-Duitsland en daarbij gebruik maakte van goedkope arbeidskracht in de gevangenissen.

De meubelgigant startte een onderzoek en het verhaal bleek inderdaad te kloppen. Ook werd duidelijk dat managers binnen IKEA hiervan op de hoogte waren. Die probeerden daar wel iets aan te doen, maar dat had geen effect. In de documentaire zei IKEA nog dat ze er niets mee te maken hadden:

Het had nooit mogen gebeuren, zegt IKEA nu op z'n website.

Tegenwoordig is het allemaal anders, zegt IKEA. Ze hebben naar eigen zeggen een van de strengste productierichtlijnen ter wereld: leveranciers worden regelmatig gecontroleerd. Het bedrijf schenkt nu een geldbedrag aan de Duitse organisatie voor slachtoffers van communistische tirannie. Die organisatie gaat het geld gebruiken voor onderzoek naar dwangarbeid in de voormalige DDR.