'Oude' Wiegel komt op voor jongeren

time icon Aangepast

Hij is al lang met pensioen, maar toch laat hij nog regelmatig van zich horen. VVD-coryfee Hans Wiegel maakt zich nu zorgen over de toekomst van jongeren tussen de 25 en 43 jaar. Hij vindt dat door het nieuwe regeerakkoord de positie van jongeren erg onduidelijk is. Een oplossing volgens hem: een staatscommissie instellen.

Rijtje maken

Deze commissie zou voor jongeren alle punten op een rijtje moeten zetten die voor problemen kunnen zorgen in de toekomst zoals: de woningmarkt, arbeidsmarkt, kinderopvang en pensioenvooruitzichten. Volgens Wiegel moet de staatscommissie onder meer de nivellering van de middeninkomens stoppen en de verslechtering van de WW een paar jaar uitstellen.

Dat zegt Wiegel allemaal in een interview in de Intermediair. Hij maakt het van dichtbij mee omdat zijn kinderen ook de dupe zijn van de plannen. Als er nu niets aan gedaan wordt, worden de problemen volgens Wiegel alleen maar groter. "Nu is het een veenbrand en straks misschien een uitslaande brand. Als je daar niet iets aan doet krijgen we een enorm conflict der generaties. Het is een zwaar woord, maar misschien wel een opstand. Dat is een groot gevaar voor het functioneren van het land."

Reacties

Jongerenorganisaties zien het plan van Wiegel in ieder geval wel zitten. "Wat Wiegel heeft gezegd is fantastisch", zegt de voorzitter van CNV Jong IJmert van Muilwijk. "Hij snapt goed dat er veel meer aan de hand is dan een hoge werkloosheid onder jongeren." Wiegel gebruikt hiervoor de term 'veenbrand'. Er is iets aan de hand, maar wat zie je niet direct."

Ook FNV Jong vindt dat een staatscommissie een goede oplossing zou zijn. "Het moet niet alleen gaan om idee├źn en analyses, maar om feiten en oplossingen", zegt voorzitter Dennis Wiersma. "Eerst moeten de feiten gecheckt worden, dan kan er een analyse volgen en dan moet het mandaat aangepakt worden. Door leden uit het kabinet aan deze commissie toe te voegen zou dit verwezenlijkt kunnen worden".

Generatiekloof

Wiegel is niet de eerste die denkt aan de jongeren. Eerder deed de directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Paul Schnabel al een oproep dat dertigers hun krachten zouden moeten bundelen. Volgens Schnabel zouden de dertigers zich beter moeten organiseren: in een vakbond of door een politieke partij te beginnen. "Als je je niet organiseert, verlies je het als jongere in de maatschappij waar de macht van het getal telt. Er is in dit land meer behoefte aan een 30-pluspartij, dan aan een 50-pluspartij", vindt Schnabel.