Trafigura-zaak eindigt met schikking

Aangepast op

Transportbedrijf Trafigura heeft een schikking met het Openbaar Ministerie getroffen in de zaak rond het gifschip Probo Koala.

Trafigura betaalt 1 miljoen euro wegens het illegaal transporteren van afval naar Ivoorkust en het verzwijgen dat de materialen giftig waren.

Extra boete

Ook betaalt Trafigura een extra boete van 300.000 euro als compensatie voor de verkregen inkomsten uit de handel in het afval. De rechtszaak tegen topman Claude Dauphin wordt geschikt voor een bedrag van 67.000 euro. Dat bedrag staat gelijk aan de maximum straf die hij kon krijgen.

Door de schikking zijn alle langlopende procedures tegen Trafigura afgedaan.

Beroep

In 2011 werd Trafigura door het hof in Amsterdam veroordeeld tot een boete van 1 miljoen euro. Het bedrijf en justitie gingen tegen die uitspraak in beroep, maar beide partijen zien daar nu van af. Door de schikking is het arrest van het hof definitief geworden.

Zes jaar geleden probeerde de Probo Koala schadelijke stoffen te lossen in de Amsterdamse haven. Na een groot aantal klachten over stank, liet het bedrijf het geloste afvalwater terugpompen en voer richting Ivoorkust.

Daar werd de lading gedumpt op stortplaatsen in Abidjan. Dat zou aan zeker zestien mensen het leven hebben gekost.