Nóg minder studentenkamers door regeerakkoord

Aangepast op

Het zou de grootste studentencampus van Europa worden: de campus in Leiden. Maar de bouw gaat vooralsnog niet door. Vastgoedbelegger Syntrus Achmea adviseert haar klanten om niet meer in de campus te investeren omdat het niet genoeg oplevert. Dat komt door een nieuwe maatregel uit het regeerakkoord.

Er komt een huurplafond voor studentenkamers en starterswoningen: de maximale huur is 4,5 procent van de WOZ-waarde van een pand. Vooral voor studentenhuizen, waarvan de WOZ meestal lager ligt dan andere woningen, betekent dat dat de huren dalen. Klinkt goed! Niet dus, want dat betekent dat het voor verhuurders een stuk onaantrekkelijker wordt om te verhuren.

"Volgens onze berekening is ons rendement zodanig laag dat we er niet meer in kunnen beleggen", aldus Syntrus Achmea. "Dat geldt voor alle studentenhuisinvesteerders, niet alleen voor Leiden." De vastgoedbelegger heeft ook de bouw van studentencomplexen in Amsterdam en Utrecht stopgezet.

Tekort loopt op

"Dit kan gewoon niet de bedoeling zijn van het regeerakkoord", zegt LSVb-voorzitter Kaj Heijneman. "Als er niet meer geïnvesteerd wordt, loopt het tekort aan studentenwoningen alleen maar op en gaan studentenhuisvesters failliet." Bovendien: kamers in het centrum van de stad zullen duurder worden, want de WOZ-waarde is daar vaak hoger. "Voor onzelfstandige kamers moet een uitzondering gemaakt worden en we willen hier duidelijkheid over." De vakbond denkt dat er gewoon niet goed over is nagedacht.

Nog een ander effect: het puntenstelsel is met de maatregel van de baan, waardoor de prikkel voor huisbazen om een kwalitatief goede studentenkamer af te leveren verdwijnt, denkt de LSVb. "Daar wordt helemaal niet meer naar gekeken. Het puntenstelsel was ook niet perfect, maar er werden wel kamers gebouwd."

Oplossing

Zowel de LSVb als Syntrus Achmea heeft minister Blok gevraagd om snel naar een oplossing te zoeken. En misschien niet zonder succes: VVD-wethouder in Leiden Pieter van Woensel twittert vanmiddag dat ze "Gezamenlijk al bezig zijn om Den Haag hiervan te overtuigen en hiermee door te gaan totdat het is opgelost".

Door: Helen