Gotovina symbool onschuld Kroatië

Aangepast op

Door correspondent Joost van Egmond

Huilende mensen vielen in elkaars armen, anderen deden vreugdedansjes. Het zijn taferelen die Nederlanders associëren met gewonnen voetbalwedstrijden, maar in Kroatië markeert het de vrijlating van een generaal.

Ante Gotovina, die samen met zijn collega Mladen Markac vandaag in hoger beroep werd vrijgesproken door het Joegoslavietribunaal, is dan ook niet zomaar een goedogende militair. Hij staat symbool voor de trots die veel Kroaten voelen over de 'thuislandse oorlog' van de jaren 90.

Gotovina leidde in 1995 het slotoffensief tegen de Servische opstandelingen die een kwart van Kroatië controleerden. Zo'n 200.000 Serviërs ontvluchtten daarbij het land.

Frustratie en wanhoop

Toen Gotovina vorig jaar tot 24 jaar cel werd veroordeeld wegens etnische zuivering leidde dat tot frustratie en wanhoop. Het gooide direct het zelfbeeld van Kroatie als de 'goede' partij overhoop.

Nationalistische Kroaten bleven daarom altijd in zijn onschuld geloven. Hoe meer de beschuldigingen van oorlogsmisdaden zich opstapelden, hoe meer muurschilderingen er verschenen en hoe harder het speciale Gotovina-lied werd gedraaid. Voor de uitspraak kwamen tienduizenden mensen in de hoofdstad Zagreb bijeen om te bidden voor een goede afloop.

Voor deze mensen is Gotovina's vrijspraak in hoger beroep het bewijs dat Kroatië in de oorlog het gelijk aan zijn kant had. President Ivo Josipovic benadrukte in zijn eerste reactie dat nu is bevestigd dat Kroatië geen etnische zuivering heeft gepleegd. Hij zei ook dat het Kroatië's plicht is om individuele oorlogsmisdadigers te straffen, maar dat zal voorlopig niet veel aandacht krijgen. Eerst is het feest.