'Vrijspraak Gotovina is schandalig'

Aangepast op

In Servië is woedend gereageerd op de vrijspraak van de Kroatische oud-generaal Gotovina en de voormalige politiechef Markac.

De Servische president Nikolic noemde het vonnis schandalig en zei dat het een duidelijke politieke beslissing was. "Deze uitspraak zal oude wonden openrijten", zei hij.

Volgens Nikolic zullen de enkele Serviërs die nog in Kroatië wonen slachtoffer worden van Kroaten die wraak willen nemen.

Ongewenste vreemdeling

Ook premier Dacic haalde hard uit: "Dit bewijst dat het Joegoslaviëtribunaal geen rechtbank is, maar een politieke instantie". Nationalisten in de oppositie riepen zelfs op om medewerkers van het tribunaal in Servië tot ongewenste vreemdeling te verklaren.

Voor veel Serviërs was de veroordeling van Gotovina vorig jaar eindelijk eens positief nieuws uit Den Haag. Het tribunaal wordt er vooral gezien als anti-Servisch. Het overgrote deel van de verdachten die in Den Haag zijn veroordeeld, is Serviër.

Etnische zuiveringen

Gotovina en Markac stonden bij het Joegoslaviëtribunaal terecht vanwege hun vermoedelijke rol bij de etnische zuiveringen. Gotovina zou betrokken zijn geweest bij de verdrijving van zeker 200.000 Kroatische Serviërs waarbij 800 mensen omkwamen. Volgens de rechters in het hoger beroep was daarvoor te weinig bewijs.