NOS NieuwsAangepast

Geen opname tweede nationaliteit

De bevolkingsadministratie neemt voortaan niet meer de tweede nationaliteit op van kinderen die ook als Nederlander zijn geboren.

Minister Plasterk wil hiermee tegemoet komen aan mensen met een dubbele nationaliteit, die daarmee niet steeds willen worden geconfronteerd.

Schrappen

Als een tweede nationaliteit al is geregistreerd, kunnen geboren Nederlanders dat laten schrappen. Plasterk wijst er wel op dat het stoppen met registreren niet betekent dat de betrokkenen hun tweede nationaliteit verliezen. Dat hangt af van het land waarvan ze ook onderdaan zijn.

Als iemand zich heeft laten naturaliseren tot Nederlander, blijft de andere nationaliteit wel geregistreerd. Plasterk legt zijn voorstel om de wet te veranderen voor aan de Raad van State.

Ingezonden stuk

De kwestie kwam twee jaar geleden aan het rollen door een ingezonden stuk in de Volkskrant, geschreven door de vader van twee Nederlands-Marokkaanse kinderen.

Hij vreesde dat de registratie van hun Marokkaanse nationaliteit een handicap kon zijn in hun latere leven.

Kamervragen

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi stelde er Kamervragen over. Een ruime Kamermeerderheid wilde de verplichte registratie beëindigen, maar toenmalig minister Donner voelde daar niets voor.

Stoppen met registreren verandert niets aan het feit dat mensen volgens de Marokkaanse wet de Marokkaanse nationaliteit hebben, redeneerde hij.

Uiteindelijk ging Donner vorig jaar door aanhoudende druk vanuit de Tweede Kamer, vooral van VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert, door de knieën. Hij beloofde met een wetsvoorstel te komen, dat nu door zijn opvolger Plasterk is voltooid.

Briefschrijver

De briefschrijver in de Volkskrant, Christiaan Bonebakker, is blij met het resultaat.

"Vorig jaar was al duidelijk dat het deze kant op zou gaan, maar ik wist nog niet of de nieuwe regels ook zouden gelden voor bestaande gevallen, dus voor mijn kinderen. Dat blijkt nu zo te zijn en dat is natuurlijk prachtig. En ik ben er best trots op dat mijn individuele actie heeft geleid tot deze wetswijziging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl