Rusland is dronken passagiers meer dan zat

Aangepast op

Dronken Russen. Je komt ze vast wel eens tegen tijdens je reis. Maar nu vindt zelfs de Russische regering dat het te ver gaat. Op het verzoek van vliegtuigmaatschappijen heeft het ministerie van Transport besloten dat passagiers geen alcohol meer mogen drinken in Russische vliegtuigen. Tenminste, geen zelf meegenomen drank.

Russische vliegtuigmaatschappijen zijn de dronken passagiers meer dan zat, omdat ze voor veel overlast zorgen. Tot nu toe is het al een paar keer voorgekomen dat er een vliegtuig uit voorzorg moest landen na wangedrag van dronken reizigers. De Russische vliegtuigmaatschappij Aeroflot heeft vanaf 2009 al te maken gehad met ruim 1000 passagiers die zich misdroegen. In de meeste gevallen waren deze mensen dronken.

Drank inleveren

Passagiers die aan boord toch naar een alcoholisch drankje snakken, kunnen dit alleen nog bij het vliegtuigpersoneel bestellen. Drank die belastingvrij voor de vlucht is gekocht mag vanaf nu niet meer in de handbagage gestopt worden, maar moet worden ingeleverd. Na de landing krijg je je fles weer terug. Als passagiers besluiten om alsnog dronken te worden aan boord, hebben ze de kans dat ze een hoge boete krijgen. De hoogte van de boetes wordt namelijk ook wat opgeschroefd.

Geen verschil

Volgens een woordvoerder van Transaero, Ruslands grootste particuliere vliegtuigmaatschappij, maakt de nieuwe wet niet zoveel verschil met de huidige praktijk. "We verbieden passagiers op dit moment ook al om belastingvrije drank te openen aan boord. Ook laten we mensen al niet aan boord als ze dronken zijn, dus voor ons maakt het echt geen verschil", zegt hij tegen The Moscow Times.

Opmerkelijk

Toch is er aantal opmerkelijke incidenten gebeurd de afgelopen jaren. Een paar voorbeelden: Een maand terug is er een 22-jarige dronken man aan boord gearresteerd omdat hij voor het opstijgen door het vliegtuig riep dat er een bom in het vliegtuig was verstopt. Na lang zoeken is er uiteindelijk helemaal niets gevonden.

Ook moest er dit jaar een vliegtuig vlak na het opstijgen terugkeren, omdat een dronken vrouw erotisch stond te dansen in het gangpad.

Maar niet alleen passagiers zijn dronken tijdens een vlucht. Het vliegtuigpersoneel lust af en toe ook wel een drankje. Er wordt een piloot van beschuldigd dat hij dronken achter het stuur zat, waardoor het vliegtuig neerstorte en hierbij 47 mensen omkwamen.

Rechts nog een paar filmpjes met dronken passagiers.

Door: Esther