Rokende rem in Schipholtunnel

Aangepast op

Voor de derde keer deze week hebben treinreizigers vertraging opgelopen door problemen in de Schipholtunnel. Het brandalarm ging vanochtend af, toen de rem van een trein vastliep en daarbij rook ontstond. De tunnel werd daarop afgesloten.

De trein reed door naar Schiphol en is daar door de brandweer onderzocht. Er werd rekening gehouden met een brandje in de trein, maar het bleek om een probleem met de rem te gaan. Reizigers hebben bijna een uur vertraging opgelopen.

Loos alarm

Het is de zoveelste keer dat het misgaat op het spoor in de Schipholtunnel. Afgelopen dinsdag was er een kleine brand, waardoor de tunnel werd afgesloten. Gisteren ging de tunnel ook dicht, omdat een machinist zei dat hij rook had gezien. Dat bleek uiteindelijk loos alarm te zijn. De afgelopen maanden waren er ook al verscheidene keren brandmeldingen.

ProRail heeft vorige maand nog alle brandmelders in de tunnel vervangen en de wissels en rails onderzocht. De komende tijd wordt nog eens gekeken naar de vluchtwegen en naar de ventilatoren in de Schipholtunnel. Enkele meldingen waren het gevolg van ophopend stof; machinisten dachten dat het rook was. Met verbetering van het ventilatiesysteem moet dat probleem worden opgelost.

Dit weekend moeten reizigers opnieuw rekening houden met vertraging in de Schipholtunnel. Dan zijn er werkzaamheden.