Woede over uitgaven Bouterse

Aangepast op

Door journalist Pieter Van Maele

In het parlement van Suriname is bij het begin van de begrotingsbehandeling grote beroering ontstaan. Vlak voor het debat presenteerde het kabinet-Bouterse een extra rekening over 2012 van omgerekend 19 miljoen euro aan uitgaven.

Het kabinet besteedde het bedrag onder meer aan het kogelvrij maken van een deel van het presidentieel paleis en het uitzenden van televisiespotjes. Ook ging er geld naar het charteren van vliegtuigen, de aanschaf van nieuwe auto's en cadeaus voor bevriende staatshoofden.

Meer dan een miljoen euro ging naar de organisatie van een vergadering met het Europees Parlement, dat volgende week naar Paramaribo afreist.

'Volksmisleiding'

De oppositie was woedend. "Om van te duizelen. De grootste vorm van volksmisleiding", zei een oppositielid. "Bouterse is nu al bezig geld te sparen voor zijn herverkiezing in 2015."

Partijgenoten van Bouterse wierpen tegen dat de president "uit fatsoen" had besloten het laatste woord over de uitgaven te geven aan het parlement. Uiteindelijk, na een dag debatteren, ging het parlement toch akkoord om de miljoenenrekening te betalen.