Spanning stijgt in Gazastrook

Aangepast op

In het conflict tussen Israël en de Palestijnen loopt de spanning op. Het Israëlische leger is opgetrokken tot de grens met de Gazastrook. Dat kan betekenen dat een grondoffensief ophanden is.

Minister Barak van Defensie heeft het leger bovendien toestemming gegeven om 30.000 reservisten op te roepen. Sinds woensdag worden doelen in de Gazastrook en Israël over en weer bestookt. Zeker achttien Palestijnen en drie Israëliërs zijn daarbij omgekomen.

Lanceerinstallaties

Israël blies onder meer de auto op van de militaire leider van Hamas, Ahmed Jabari. Gisteravond voerde het Israëlische leger tientallen luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Er zouden binnen een uur zeventig doelen zijn geraakt, voornamelijk lanceerinstallaties voor raketten.

De Palestijnen hebben de afgelopen dagen honderden raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Onder meer Tel Aviv, de tweede stad van het land, werd bestookt. Dat was sinds 1991 niet meer gebeurd. Minister Barak heeft gezegd dat de daders van de aanvallen op Tel Aviv "een prijs zullen betalen".

Grondtroepen

De laatste keer dat Israëlische grondtroepen de Gazastrook binnenvielen was in 2009. Er kwamen toen in een paar weken tijd ongeveer 1400 Palestijnen en 13 Israëliërs om het leven.