Facebook: gebruikers willen niet alle updates zien

Aangepast op

Ineens alle updates van je vrienden op Facebook, dat hebben we lang niet meer gezien. Terwijl veel gebruikers ernaar snakken, omdat je tegenwoordig maar een kleine selectie ziet en je geen idee hebt hoe die selectie tot stand komt. Deze week ging een url rond op internet waarmee dat wél kon: foto's en updates die normaal niet in je nieuwsoverzicht verschijnen, kwamen er ongefilterd door.

Maar Facebook heeft de website inmiddels weer afgesloten. Het bedrijf zegt niet te weten waar de pagina vandaan kwam, omdat 'ie nooit online is geweest. Mashable sprak met Will Cathcart van Facebook die wel wil uitleggen wat er op die pagina gebeurde. Wat je daar zag was helemaal niet alles ongefilterd, maar ook maar een selectie. Er werd een mix van technieken gebruikt: de algoritmes die ze nu uitvoeren gecombineerd met de oude aanpak. Waarbij ze vrienden rangschikten in plaats van de posts van vrienden.

Waarom moest die pagina zo snel offline als er zoveel interesse voor is? Omdat het niet goed toegelicht werd, zegt Cathcart. "Het zou verwarrend geweest zijn." Volgens Cathcart willen gebruikers namelijk helemaal niet alles zien, al geeft hij toe dat dat sinds 2011 niet meer onderzocht is. "Voor veel gebruikers gebeuren er duizenden dingen op Facebook. Je hebt helemaal geen tijd om daar zelf, zonder algoritme, doorheen te scrollen."

Door: Helen