Tel Aviv bestookt met raketten

Aangepast op

Vanuit de Gazastrook zijn raketten op de Israëlische stad Tel Aviv afgevuurd. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen, zegt het Israëlische leger.

Het is de eerste luchtaanval op Tel Aviv sinds de Golfoorlog in 1991.

Luchtalarm

Hoeveel raketten er precies zijn afgevuurd is nog onduidelijk. Aan het eind van de middag ging het luchtalarm. Inwoners van Tel Aviv vluchtten de schuilkelders in.

Kort daarna werd gezegd dat er een raket was ingeslagen, zonder slachtoffers te maken. Later kwam het bericht dat er een raket in zee is terechtgekomen. Of het om dezelfde raket ging is onduidelijk.

De raketbeschieting is opgeëist door de Islamitische Jihad. De raket zou van Iraanse makelij zijn.

'Prijs betalen'

De Israëlische minister van Defensie Barak heeft gezegd dat de daders van de raketaanval "een prijs zullen betalen".

Vanochtend sloeg ten zuiden van Tel Aviv een raket in. Ook die maakte geen slachtoffers.

Premier Hisham Kandil van Egypte brengt morgen een bezoek aan de Gazastrook "om solidariteit te tonen met het Palestijnse volk". Kandil heeft er een ontmoeting met leden van de regering van Hamas.

Agressie

De Egyptische premier maakt de reis op verzoek van president Morsi. Die staat onder druk van zijn achterban om het Israëlische optreden scherp te veroordelen.

Morsi zwoer dat hij een eind zal maken aan het offensief tegen Hamas. Hij had het over "onacceptabele agressie".

Gaza

Het Israëlische leger bestookt de Gazastrook sinds gisteren met raketten. Die zijn een antwoord op raketaanvallen vanuit Gaza op doelen in Israël.

Bij de aanvallen over en weer zijn zeker drie Israëliërs omgekomen. Aan Palestijnse kant zijn zeker vijftien doden gevallen.