Robert M. onderzocht in Rekken

Aangepast op

Robert M., die in Amsterdam tientallen kinderen heeft misbruikt, wordt opnieuw psychiatrisch onderzocht.

Dat gebeurt niet in het Pieter Baan Centrum, zoals het Openbaar Ministerie wilde, maar in de kliniek Oldenkotte in Rekken. Daar zullen een psycholoog en een psychiater een rapport over hem opstellen.

Gebrekkig

M.'s advocaten hadden om een nader onderzoek gevraagd, omdat ze het onderzoek van het Pieter Baan Centrum gebrekkig vinden, en niet onafhankelijk.

M., die in de Amsterdamse zedenzaak is veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs, beloofde vanochtend op de regiezitting dat hij aan het onderzoek zal meewerken, op voorwaarde dat dat niet in het Pieter Baan Centrum wordt uitgevoerd.

'Hoge straf'

Op de zitting zei M. dat hij de combinatie van een lange celstraf en tbs een te hoge straf vindt. Hij moet nu eerst 18 jaar zitten voordat hij aan zijn behandeling kan beginnen.

Op 11 februari wordt een pro-formazitting gehouden over de omvangrijke misbruikzaak die eind 2010 aan het licht kwam. Het gerechtshof verwacht dat de inhoudelijke behandeling in maart kan beginnen, maar of dat lukt, hangt onder meer af van het psychiatrisch onderzoek naar M.