'VN-status Palestijnen niet verhogen'

Aangepast op

Het kabinet zal een verzoek van de Palestijnse autoriteit aan de VN om de status binnen de volkerenorganisatie te verhogen niet steunen.

"Hoewel er tegen de genoemde statuswijziging als zodanig geen juridische bezwaren bestaan, acht het kabinet de effecten ervan per saldo negatief", schrijft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Volgens het kabinet is een verhoging van de status niet bevorderlijk voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

De Palestijnse vertegenwoordiging bij de VN in New York verspreidde vorige week een eerste versie van een resolutie waarmee Palestina de status van "waarnemer-staat" kan krijgen. Dat ligt gevoelig, omdat het als een bevestiging zal worden gezien dat Palestina een staat is.

Tweede termijn Obama

Minister Timmermans schrijft dat toekenning van de gewenste status mogelijk zal leiden tot financiƫle repercussies vanuit het Amerikaanse Congres voor de Palestijnse Autoriteit en de VN. En Israel overweegt ook maatregelen die gevolgen kunnen hebben voor het vredesproces, aldus Timmermans. Volgens hem kan dit ernstige gevolgen hebben voor de Palestijnse bevolking.

De meerderheid van de Tweede Kamer steunt de opstelling van het kabinet. In een debat wilde een deel van de oppositie wel weten waarom Timmermans als PvdA-Kamerlid nog voor verhoging van de status was. Timmermans wees in zijn antwoord op de rol van de Amerikaanse verkiezingen. "Het is altijd zo dat een Amerikaanse president in zijn tweede termijn meer ruimte neemt voor een internationale rol en daarbij staat het vredesproces in het Midden-Oosten op de eerste plaats." Volgens hem doen de Palestijnen er verstandig aan af te wachten welke initiatieven president Obama neemt.

Het kabinet wil dat de Europese Unie aanstuurt op uitstel van de resolutie.