Heel Nederland als Madurodam

Door redacteur Lambert Teuwissen

Sail Amsterdam met bootjes die in een fles thuis lijken te horen. Een winters Kinderdijk dat zo in een sneeuwbolletje past. Of de Noord-Hollandse stoomtrein Bello, die op een modelspoorbaan prima op zijn plaats is.

Erik Hijweege tovert in zijn fotoboek 'Holland' met de tilt-shifttechniek heel Nederland om tot een maquette. "In eerste instantie heb je het idee dat je in Madurodam rondloopt, maar het is allemaal op echte plekken gefotografeerd."

Voor de gek houden

Met de tilt-shiftmethode wordt het effect van een close-up van een schaalmodel nagebootst. Bij zo'n foto kan slechts een klein gedeelte worden scherpgesteld. Door dat expres te doen, wordt ons brein voor de gek gehouden.

Hijweege gebruikte een speciale camera. "Zo'n technische camera geeft je de mogelijkheid allerlei lensverstellingen te doen, door een balg waarmee je de lens en de negatiefwand kunt bewegen. Door de lens schuin naar voren te klappen, gaat de scherpte anders door het beeld lopen. Dat gecombineerd met een hoog standpunt maakt dat je ineens in een miniatuurwereld bent."

Behapbaar

Hijweege noemt het een toepasselijke manier om Nederland weer te geven. "Ik ben ervan uitgegaan dat Nederland een klein land is en ik heb alles miniatuur gemaakt. Het wordt er overzichtelijker ermee, behapbaar. Alles is gelijk, alle mensen zijn gelijk. Het is een tastbaar landje geworden."

Hijweege leerde Nederland opnieuw kennen tijdens zijn drie en een half jaar lange zoektocht naar de juiste foto's. "Skûtsjesilen had ik nog nooit gezien. Van de Pinksterprocessie in Grevenbicht had ik nog nooit gehoord. Maar ik heb als kind de Bert Haanstra-films gezien, dus er moest een fanfare in een boek over Holland. Ik heb veel gefotografeerd, maar Nederland zo zien is voor mij ook nieuw."

Ridderzaal

Voordat hij aan fotograferen toekwam, verkende Hijweege telkens de plekken die hij wilde vastleggen. Zo kon hij het perfecte standpunt kiezen. "Hoe meer je vordert, hoe meer mensen zien van: oh, daar is hij ook geweest. Zo heb ik toestemming gekregen tot aparte plekken. De verkeersleidingstoren van Schiphol bijvoorbeeld. Dat is niet echt een plek waar je normaal even makkelijk inkomt."

"Prinsjesdag was een uitdaging, omdat de perstribunes naast de ingang van de Ridderzaal staan. Maar ik wilde de hele Ridderzaal erop hebben. Dus het was eventjes bellen, regelen en alle charmes in de strijd gooien, maar toen mocht ik uiteindelijk fotograferen vanuit een raam van de Tweede Kamer."

Postzegels

Het is weinig verrassend dat Madurodam en Hijweege elkaar uiteindelijk tegenkwamen. Die Haagse foto met de Ridderzaal was een van de tien foto's die Madurodam uitkoos om dit jaar op jubileumpostzegels te zetten.

"Ze vinden mijn werk ontzettend leuk. Het is hun wereld eigenlijk: zij maken de wereld letterlijk kleiner en ik doe het met fotografie. Het leek ze wel wat als ik ook van Madurodam een foto had gemaakt. Dan is het effect helemaal bijzonder."

Erik Hijweege - Holland - De Kunst - ISBN: 9789491196324

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl