Morsi: aanval Gaza onaanvaardbaar

Aangepast op

De Egyptische president Morsi vreest dat de Israëlische aanval op de Gazastrook leidt tot instabiliteit in het Midden-Oosten. Hij noemde het offensief in een tv-toespraak "onaanvaardbaar".

"De Israëliërs moeten beseffen dat deze agressie niet te tolereren valt. Het zal slechts tot regionale instabiliteit leiden en het zal grote gevolgen hebben voor de veiligheid van het Midden-Oosten", zei Morsi. "Wij zullen deze aanhoudende agressie onder geen enkele omstandigheid aanvaarden."

Hoofdkwartier

Morsi heeft in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Obama erop aangedrongen om zijn invloed te gebruiken en het offensief tegen Hamas op de Gazastrook te stoppen. Het Witte Huis zei eerder vandaag juist volledig achter Israël te staan.

Egypte heeft opnieuw om een vergadering van de VN-Veiligheidsraad gevraagd. Afgelopen nacht kwam de raad al in een spoedvergadering bijeen. De landen konden het daar niet eens worden over een gezamenlijke verklaring. Zaterdag vergaderen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga in Caïro, waar het hoofdkwartier zit.

Egypte heeft de afgelopen jaren veelvuldig tussen Israël en Hamas bemiddeld. Gisteren riep Egypte zijn ambassadeur terug uit Israël vanwege de aanvallen.