Geen verkiezing nationale Dichter

Aangepast op

De nieuwe Dichter des Vaderlands wordt voortaan niet langer gekozen, maar benoemd. Dat heeft Poetry International, een van de organisaties achter de Dichter des Vaderlands, bekendgemaakt.

Op 31 januari 2013 bepaalt een speciale benoemingscommissie wie de opvolger wordt van Ramsey Nasr. In de commissie zitten zes mensen, onder wie schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos.

De reden om af te zien van een verkiezing door het grote publiek is dat de Dichter des Vaderlands een veel belangrijker rol heeft gekregen dan voorheen, schrijft Poetry International op zijn website. Van een erefunctie is de Dichter nu een ambassadeur voor de poëzie geworden voor een breed publiek.

Komrij

Daarom moet de kwaliteit van de Dichter des Vaderlands geborgd worden door een deskundige commissie, vinden de organisatoren. Bovendien is er veel animo voor de opvolging van Nasr, maar voelen kandidaten er weinig voor om campagne voor zichzelf te voeren.

Nederland heeft sinds 2000 naar Brits en Amerikaans voorbeeld een Dichter des Vaderlands. Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr werden door het publiek gekozen. De laatste twee voerden uitgebreid campagne via de media.

De Dichter schrijft gedichten bij belangrijke binnen- en buitenlandse gebeurtenissen en bedenkt projecten om poëzie onder de aandacht te brengen. De functie is onbezoldigd.

De Dichter des Vaderlands wordt op de Nationale Gedichtendag geïnstalleerd voor een periode van vier jaar.