Armste president van de wereld voelt zich rijk

Aangepast op

Hij heeft veertien jaar in de cel gezeten, woont op een brakke boerderij en heeft weinig geld te besteden. Het klinkt misschien niet als een succesverhaal. Maar, het gaat hier om de president van Uruguay, die gewoon met weinig tevreden is. Een luxe villa en geld zegt hem niet zoveel. Vrijheid vindt hij veel belangrijker, zegt hij tegen de BBC.

José Mujica leeft samen met zijn vrouw op haar kleine boerderij in de hoofdstad Montevideo. Water halen ze uit de waterput en de was hangen ze buiten te drogen. Samen werken ze aan een stukje grond waar bloemen groeien. Hij rijdt in een Volkswagen Beetle uit 1987. Het is een behoorlijk verschil met de levensstijl van andere wereldleiders.

Goede doelen

Toch hoeft Mujica helemaal niet zo te leven. De overheid heeft een luxe villa voor hem klaarstaan en hij verdient een riant salaris. Maar dat vindt de president maar onzin. Hij geeft daarom negentig procent van zijn inkomen, ongeveer 9500 euro per maand, aan goede doelen. Hij heeft daardoor hetzelfde inkomen als een gemiddelde inwoner van Uruguay, ongeveer 600 euro.

"Ik word de armste president ter wereld genoemd, maar ik voel me helemaal niet arm. Arm ben je als je alleen maar werkt om een luxe levensstijl te onderhouden, en altijd maar meer en meer wilt", zegt hij tegen de BBC. "Ik heb mijn hele leven zo geleefd. Ik kan goed leven met wat ik heb."

Gevangenis

Mujica werd in 2009 gekozen als president. Tussen 1960 en 1970 maakte hij onderdeel uit van de guerrillabeweging Tupamaros, een linkse groep geïnspireerd door de Cubaanse revolutie. In die periode is hij maar liefst zes keer neergeschoten. Uiteindelijk verdween hij voor veertien jaar achter de tralies. Toen hij in 1985 weer vrijkwam, was zijn kijk op de wereld veranderd.

Zijn levensstijl maakt Mujica populair onder de bevolking, maar toch ontvangt hij ook kritiek op zijn beleid. Zo vindt de oppositie dat de gezondheidszorg en educatie in het land niet goed is. Ook heeft hij niet tegen een wetsvoorstel voor de legalisatie van abortus gestemd.

Door: Maarten