Man/vrouw verkracht vrouw als man

Aangepast op

India is al maanden met de vraag bezig: is Pinki Pramanik een man of een vrouw? De atleet of atlete won in 2006 een gouden medaille op de Aziatische Spelen met het vrouwelijke estafetteteam.

Haar vermeende man-zijn kwam op een wel heel bijzondere manier aan het licht. Pramanik zou een vrouw, met wie ze samenwoonde, verkracht hebben...als man. De Indiase autoriteiten stelden toen een medisch onderzoek in...waaruit deze week gebleken dat Pramanik inderdaad een man is.

Grote samenzwering

Maar Pramanik vindt de beschuldiging 'een grote samenzwering'. Ze zegt dat ze te veel mannelijke hormonen heeft door alle doping die ze tijdens haar sportcarrière nam.

Een ander medisch rapport stelt dat de atlete aan DSD (Disorder of Sex Development) zou lijden. Iemand met die ziekte heeft zowel kenmerken van het mannelijke als vrouwelijke geslacht. Strikt genomen zou ze daarom geen vrouw kunnen verkrachten.

Eerdere ophef

De ophef doet denken aan de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya, die ook gendertesten moest ondergaan om te bewijzen dat ze een vrouw was. Zij mocht uiteindelijk blijven deelnemen aan wedstrijden voor vrouwen.

Met Pramanik gaat het niet goed: ze zegt dat het leven sinds de politieonderzoeken een hel is geworden en heeft gedreigd zelfmoord te plegen. Ze was al eerder gestopt met topsport.

Bekijk hieronder beelden van Pramanik van IndiaTV

Door: Anna