Robert M. verzet zich niet tegen tbs

Aangepast op

Robert M. verzet zich niet langer tegen tbs, als uit een nieuw psychologisch onderzoek blijkt dat hij naar een tbs-kliniek moet. Tijdens de regiezitting van het hoger beroep in het gerechtshof in Amsterdam zei M. dat hij wil meewerken aan een nieuw onderzoek, op voorwaarde dat dat niet door het Pieter Baan Centrum (PBC) wordt uitgevoerd.

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak vertrouwt het PBC niet, omdat dat onder het ministerie van Justitie valt. M. wil dat hij wordt onderzocht in het Erasmus MC. Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens, omdat het Erasmus geen huis van bewaring is.

Te hoge straf

M. zei bij de regiezitting dat hij vooral de combinatie van een celstraf van 18 jaar en tbs een te hoge straf vindt. Volgens M. moet hij nu te lang wachten op zijn behandeling in een kliniek, omdat hij eerst nog 18 jaar cel moet uitzitten.

M. zei verder dat hij in hoger beroep is gegaan omdat hij bij de rechtbank geen eerlijk proces heeft gehad.

In mei kreeg M. van de rechtbank 18 jaar cel met tbs opgelegd voor het misbruiken van tientallen jonge kinderen. Daarop maakten zijn advocaten bekend dat M. het niet eens was met de hoogte van de straf. Ook zou het bewijs tegen hem onrechtmatig zijn verkregen.

'Straf te laag'

Het Openbaar Ministerie ging ook in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, maar dat was juist omdat het OM de straf te laag vindt. Het had 20 jaar cel en tbs geƫist.

De zaak wordt vandaag nog niet inhoudelijk behandeld. Dat gebeurt pas in de loop van volgend jaar.