Vrouwelijke chauffeurs = veiliger Bangladesh

Aangepast op

In Bangladesh nemen mensen het niet zo nauw met de verkeersregels. Elk jaar vallen er 20.000 doden door verkeersongelukken. Een oplossing? Vrouwen laten rijden. Daarom is er nu een rijschool speciaal voor vrouwen, zodat de wegen in Bangladesh een stuk veiliger worden.

De rijschool is opgezet door de ontwikkelingsorganisatie BRAC, die zich onder andere bezig houdt met educatie in Azië en Afrika. Op deze manier willen ze de dramatische veiligheidscijfers van het verkeer in Bangladesh verbeteren. "Ons verkeer wordt beheerst door testosteron. Dat moet veranderen", zegt Ahmed Nazmul Hossain tegen The Guardian. "Mensen geloven dat op tijd komen belangrijker is dan mensenlevens."

Hossain is er van overtuigd dat vrouwen veiliger rijden. "Vrouwen drinken niet, nemen geen drugs en houden meer rekening met verkeersregels en mensenlevens", zegt hij. "Als we de vrouwen hebben opgeleid tot professionele chauffeurs, zijn er geen betere te vinden".

Carrière

Kobita Rani is een van de eerste met een rijbewijs. Dat is een grote stap voor haar, want emancipatie van vrouwen leeft niet in het land. "Drie weken geleden kon ik niet rijden. Nu ben ik zelfverzekerder en heb ik het gevoel dat ik alles kan", zegt ze. "Het voelt alsof ik mijn lot verander".

Een bijkomend voordeel is dat vrouwen meer kansen krijgen voor een carrière. Als ze aan de slag kunnen als professioneel chauffeur verdienen ze ongeveer 14.000 takas per maand. Dat is ongeveer 140 euro, twee keer zoveel als bij andere 'vrouwenbaantjes'.

Het vinden van een baan als chauffeur zal waarschijnlijk niet moeilijk zijn. De overheid heeft als beleid dat tien procent van de professionele chauffeurs vrouwen moet zijn. Vooralsnog is dat niet gelukt omdat zo weinig vrouwen rijden. Daar kan nu verandering in komen.

Ook Sharifa Khatun heeft onlangs haar rijbewijs gehaald. Bekijk hieronder haar verhaal.

Door: Maarten