'144 Red een dier' veel gebeld

Aangepast op

De hulplijn '144 Red een dier' is in het eerste jaar 180.000 keer gebeld door verontruste burgers. Daarna is in 48.000 gevallen daadwerkelijk actie ondernomen om een einde te maken aan de mishandeling of de verwaarlozing van een dier.

Het meldpunt bestaat morgen precies een jaar. Projectleider Ellen van der Burgh zegt in de Telegraaf dat de Tweede Kamer dan wel een einde heeft gemaakt aan een fulltime dierenpolitie, maar dat het meldpunt met deze "dramatische" cijfers zijn bestaansrecht bewijst.

Dartbord

Na een melding van een mishandeling komt de Dierenambulance het meest in actie. Die krijgt 53 procent van de hulpverzoeken doorgespeeld. Daarnaast worden ook de politie, de Dierenbescherming en de Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld.

Van der Burgh zegt af en toe kippenvel te krijgen als ze hoort wat dieren wordt aangedaan. "Kinderen die een eend gebruiken als dartbord, veulentjes die de poten worden gebroken", aldus de projectleider. Zij benadrukt dat de maximale celstraf voor het mishandelen van een dier drie jaar is en de maximale geldboete 19.000 euro.