Opnieuw moord op Corsica

Aangepast op

Door correspondent Ron Linker

Op Corsica is gisteravond de voorzitter van de Kamer van Koophandel, Jacques Nacer (50), doodgeschoten door een gemaskerde man. Het is de zeventiende keer dit jaar dat iemand op Corsica is vermoord. De Franse ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn in allerijl afgereisd om persoonlijk poolshoogte te nemen.

Nacer stond gisteravond op het punt zijn kledingzaak in het centrum van Ajaccio te sluiten, toen een gemaskerde man het vuur op hem opende. Nacer overleed kort nadat hulpdiensten arriveerden. Van de schutter ontbreekt ieder spoor.

Nacer was behalve voorzitter van de Kamer van Koophandel ook secretaris-generaal van de voetbalclub Ajaccio.

Bijeenkomsten

De twee afgereisde bewindslieden hielden de hele nacht bijeenkomsten met lokale bestuurders. In de loop van de ochtend zullen ze een persconferentie houden. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de ministers eind van de maand naar Corsica zouden afreizen, maar de moord op Nacer heeft dat bezoek versneld.

Een maand geleden werd op Corsica een bekende advocaat doodgeschoten, Antonio Sollacaro. Hij verdedigde in het verleden een aantal nationalisten, die het eiland onafhankelijk willen zien van Frankrijk. Mogelijk heeft de nieuwe moord ook met die kwestie te maken, al kan het ook om een maffia-afrekening gaan.

Kort na de moord op Sollacaro kondigde de overheid nieuwe maatregelen aan om de criminaliteit op het eiland te bestrijden. Het aantal rechercheurs wordt verhoogd en de strijd tegen het witwassen van drugsgeld opgevoerd.