Oprichter McAfee ontkent moord

Aangepast op

John McAfee, de oprichter van de gelijknamige virusscannerfabrikant, ontkent dat hij zijn buurman in Belize heeft vermoord. Het land vaardigde deze week een opsporingsbevel uit tegen de Amerikaan, omdat hij wordt gezien als een "belangrijke getuige".

McAfee's buurman Gregory Faull werd afgelopen weekend vermoord aangetroffen door zijn schoonmaakster. Hij was in het hoofd geschoten.

De buurman had vorige week nog een klacht ingediend tegen McAfee, omdat de twee het regelmatig aan de stok hadden over overlast die de honden van McAfee veroorzaakten.

Geen vete

McAfee zegt geen vete te hebben gevoerd met Faull. "Hij was niet mijn favoriete persoon en ik niet de zijne", zegt hij in een telefoongesprek met persbureau AP. "Maar ik kende hem nauwelijks. De afgelopen 3 jaar heb ik nauwelijks 10 woorden met hem gewisseld."

"Hij was een stevige drinker en irritant. Maar deze wereld is vol irritaties. Als we die allemaal zouden vermoorden, zou er niemand meer overblijven."

'De verkeerde blanke'

McAfee zegt zelfs te denken dat de echte daders het misschien op hem hadden voorzien. "Toen ik ervan hoorde dacht ik: oh mijn God, ze wilden mij pakken en hebben de verkeerde blanke gepakt."

In het gesprek zegt McAfee geregeld van onderduikadres en telefoon te wisselen om het de politie moeilijk te maken hem op te sporen. Dat doet hij omdat hij de autoriteiten niet vertrouwt, vooral de paramilitaire Gang Suppression Unit niet.

Afstraffing

"De GSU zou met mij hetzelfde doen wat ze altijd doen: me een afstraffing geven totdat ik een veelvoud aan zonden beken, tot en met de moord op Jimmy Hoffa toe. En dan zullen ze me omleggen."

McAfee zegt daarom alleen bereid te zijn zich over te geven aan een ander land. "Maar alleen als ze garanderen me niet over te dragen aan Belize na ondervraging."

Premier Barrow van Belize noemt McAfee's zorgen ongegrond en riep hem opnieuw op zich over te geven. "Ik wil niks zeggen over deze meneer, maar ik denk dat hij extreem paranoïde is, knettergek zelfs."