BP nabij megaschikking olieramp

Aangepast op

Olieconcern BP zegt bijna overeenstemming te hebben bereikt met de VS over de betaling van een miljardenboete voor een grootschalige olievervuiling in 2010. Anonieme bronnen meldden eerder vandaag aan het persbureau Reuters dat BP bereid is schuld te bekennen aan de olieramp en daarvoor een groot bedrag aan schadevergoeding op tafel wil leggen.

BP onderhandelt al maanden met de Amerikaanse overheid en enkele staten over genoegdoening voor een enorme olievervuiling langs de kust van de Golf van Mexico. Die olie was vrijgekomen na een explosie op BP-boorplatform Deepwater Horizon in april 2010. Daarbij kwamen elf mensen om het leven. Het duurde bijna drie maanden voordat het grote olielek was gedicht.

'Moedwillig wangedrag'

Het is nog onbekend voor welk misdrijf BP precies schuld zou gaan bekennen. Het concern wordt 'roekeloos mismanagement' verweten en 'moedwillig wangedrag'. De rechtszaak tegen BP stond gepland voor april volgend jaar.

De aanstaande overeenkomst met justitie in de VS omvat niet de civiele claims van privépersonen en de vier kuststaten die economische schade op BP willen verhalen.

Hoogste schadevergoeding

De hoogte van de boete is nog onbekend, maar het zou gaan om de hoogste schadevergoeding uit de Amerikaanse geschiedenis. Die staat nu nog op naam van het farmaceutische concern Pfizer, die in 2009 een schikking trof van 1,3 miljard dollar.