Nederlander steeds meer online

Aangepast op

Nederlanders maken thuis, onderweg en op het werk steeds meer gebruik van internet. Volgens het Trendrapport internetgebruik 2012 (.pdf) van de Universiteit Twente heeft nu 96 procent van de Nederlanders thuis de beschikking over een internetverbinding.

Ook de toegang tot mobiel internet via smartphones is gestegen van 31 tot 42 procent en via tablets van 10 tot 27 procent.

Meer online petities

In het onderzoek staat dat Nederlanders ook steeds meer voordelen uit het internet halen. Zo zegt 56 procent beter op de hoogte te zijn van overheidsinformatie en worden ook steeds meer online petities ondertekend en peilingwijzers gedaan. Verder heeft tweederde van de ondervraagden meer contact met familie en heeft eenderde via internet nieuwe vrienden gemaakt.

De onderzoekers constateren wel dat niet iedereen evenveel profiteert van het toenemende internetgebruik. Vooral jongeren en hoger opgeleiden halen voordelen uit internet.

Vrije dagen

Opvallend is verder dat hoogopgeleiden meer gebruik maken van internet op werkdagen en laagopgeleiden juist meer op vrije dagen. Volgens de onderzoekers komt dat door het soort internet dat twee groepen gebruiken. Hoogopgeleiden kiezen vaker voor informatie, educatie en carrière; laagopgeleiden vaker voor gamen, chatten en filmpjes kijken.

Mensen die op hun werk internetten (70 procent), besteden daar ook steeds vaker tijd aan privézaken. Aan de andere kant blijken werknemers die tijd ruimschoots te compenseren met de tijd die ze thuis via internet aan werk besteden.