Israël sluit grondoffensief niet uit

Aangepast op

Israël houdt de mogelijkheid open om grondtroepen in zetten in Gaza. Gisteren begon het leger een nieuw offensief tegen Hamas-strijders, die in Gaza de leiding hebben.

Tot nu toe wordt de strijd vooral vanuit de lucht gevoerd, maar een nieuwe inval in de Gazastrook is niet uitgesloten. "We zullen er alles aan doen om onze bevolking te beschermen", zegt de Israëlische ambassadeur in de VS tegen de BBC.

Michael Oren benadrukte dat het offensief is bedoeld om een einde te maken aan raketbeschietingen van Hamas op Israël. "Dat moet eerst stoppen."

Directe aanval

Israël blies gisteren de auto op van de militaire leider van Hamas, Ahmed Jabari. Het was voor het eerst in jaren dat Israël weer een directe aanval op een Hamas-leider pleegde. Sinds het land zich in 2009 terugtrok uit de Gazastrook was dat niet meer gebeurd.

Kort na de explosie vielen de Israëlische strijdkrachten andere doelen aan van de terreurorganisatie. Daarbij kwamen zeven militanten om het leven, maar ook meerdere burgers, onder wie twee kinderen. Ruim 90 mensen raakten gewond.