Romney: verloren door cadeaus

Aangepast op

Oud-presidentskandidaat Mitt Romney zegt dat hij heeft verloren van Barack Obama omdat de president "cadeautjes uitdeelde" aan belangrijke groepen Democratische kiezers. Romney besprak zijn verlies gisteren telefonisch met een grote groep geldschieters. Een van de deelnemers liet de New York Times stiekem meeluisteren.

"Vooral zwarte Amerikanen, Latino's en jonge mensen hebben geprofiteerd", stelde Romney in het gesprek van 20 minuten. "Telkens weer waren ze erg genereus in wat ze die groepen toebedeelden."

Gratis voorbehoedsmiddelen

Romney bracht in herinnering dat Latino's bijzonder blij waren met de amnestiewet van Obama. Ook de nieuwe zorgwet was een opsteker voor armere bevolkingsgroepen. "Stel dat je 25.000 dollar per jaar verdient en ineens gratis een zorgverzekering krijgt ter waarde van 10.000 dollar per gezin, voor de rest van je leven. Dat is enorm."

Ook jongeren waren blij met 'Obamacare' omdat ze langer onder hun ouders' polis vallen. Diezelfde groep werd volgens Romney gematst door de kwijtschelding van rente over studieleningen en verder "waren gratis voorbehoedsmiddelen populair bij jonge vrouwen".

'Jammer'

Romney zei dat hij het zelf juist vooral wilde hebben over "thema's die voor het hele land van belang zijn", zoals het economisch beleid en de buitenlandpolitiek.

"Het is erg jammer dat we niet hebben gewonnen", verzuchtte Romney in het gesprek. "Ik weet dat jullie daarvan uitgingen, wij ook. We waren teleurgesteld met het resultaat en hadden het niet verwacht. We kwamen er heel dichtbij, maar dat telt niet in deze tak van sport."