Nieuwe partijleiding in China

Aangepast op

In de Chinese hoofdstad Peking is de nieuwe zevenkoppige leiding van de Communistische Partij benoemd. Onder aanvoering van de nieuwe partijleider Xi Jinping presenteerde het zevental zich op het podium in de Grote Hal van het Volk.

De namen van de nieuwe leiding van het Centraal Comité waren al bekend. Naast Xi Jinping, die de afgelopen vijf jaar vicepresident was, neemt onder anderen de beoogde premier Li Keqiang er zitting in. Partijleider Xi Jinping wordt in maart ook benoemd tot president, als opvolger van Hu Jintao. Die trad gisteren officieel af als partijleider.

Slotstuk

De presentatie van de nieuwe leiding was het slotstuk van het partijcongres, dat een week heeft geduurd. De Chinese bevolking had geen zeggenschap in de samenstelling van de partijleiding. De benoemingen waren zoals altijd een interne kwestie.

Onduidelijk is of China grote politieke koerswijzigingen te wachten staan na het aftreden van Hu Jintao. Over de denkbeelden van zijn opvolger is niet veel bekend.

Wel zei Xi tijdens zijn speech, die rechtstreeks werd uitgezonden op de Chinese staatstelevisie: "Er zijn veel dringende problemen binnen de partij die opgelost moeten worden, vooral corruptie. We moeten er alles aan doen om deze problemen op te lossen."