Betogingen Zuid-Europa escaleren

Aangepast op

In Spanje zijn de protesten tegen de bezuinigingen gisteravond uit de hand gelopen. Nadat betogers overdag al slaags waren geraakt met agenten, kwam het 's avonds in Madrid en Barcelona tot een harde confrontatie tussen politie en demonstranten.

Correspondent Jessica van Spengen merkte rond 23.00 uur dat in Madrid "de toon harder" werd. "Brandende vuilnisbakken, winkelruiten ingegooid", twitterde ze.

De politie gebruikte onder meer traangas en rubberkogels om de demonstranten te verdrijven. In heel Spanje werden zeker 120 mensen gearresteerd. 74 mensen, onder wie 43 agenten, raakten bij de confrontaties gewond.

Portugal en Italië

Ook in Portugal, een van de andere landen waar gisteren werd betoogd, liepen de demonstraties na een tamelijk rustige middag 's avonds uit op rellen. In Lissabon werden agenten bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk.

In Italië liepen drie agenten verwondingen op bij een betoging in Turijn. Een van hen raakte zwaargewond. In Rome gooiden studenten stenen naar de politie.

Bezuinigingspolitiek

In veel Europese landen werd gisteren gedemonstreerd tegen de bezuinigingspolitiek van de EU. Er werd onder meer gestaakt in autofabrieken, het openbaar vervoer en op luchthavens.