Witte Huis steunt acties Israël

Aangepast op

De Verenigde Staten hebben hun volledige steun uitgesproken voor de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Israël heeft het recht om zich te verdedigen, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie op het offensief.

Bij de aanvallen kwamen gisteren zo'n tien Palestijnen om, onder wie de leider van de militaire tak van Hamas. Het Israëlische leger zei dat het een reactie was op Palestijnse raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Ook kondigde Israël aan dat de aanvallen het begin zijn van een breder offensief.

Timmermans

De Nederlandse minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft zijn zorgen geuit over de escalatie van het geweld in de Gazastrook.

Hij roept alle partijen op het geweld te staken en de kalmte te bewaren.

Ban Ki-moon

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kwam met een soortgelijke oproep. Hij wees de strijdende partijen erop dat ze volgens internationaal recht "verplicht zijn de bescherming van alle burgers te allen tijde te verzekeren".

De VN-Veiligheidsraad heeft een spoedvergadering belegd in verband met de situatie in de Gazastrook. Eerder deed de Arabische Liga hetzelfde. Zaterdag vergaderen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga in Caïro.